Powered By Blogger

четвртак, 18. јун 2015.

KAKO VEŽBATI MOZAK KROZ POKRET

                     Često se zanemaruje važnost pokreta kada je razvoj mišljenja u pitanju.Pokušaću
kroz ovaj tekst da to promenim :)

                       

Mnogo pre pojave reči, svet saznajemo dodirujući ga, mirišući ga, probajući ga, pružajući ruke ka njemu…. U periodu ranog detinjstva (i kasnije, ali naročito u periodu ranog detinjstva) pokretom prikupljamo saznanja koja su neophodna za naš razvoj. Ako ste ranije razdvajali mišljenje od aktivnosti kao što su hvatanje, skakanje, trčanje, gužvanje, kotrljanje (…) možete odbaciti takvu podelu. Pokret neosporno pomaže razvoju mišljenja.
Danas je razvijen veliki broj metoda koje služe da se kroz pokret pomogne deci sa različitim vrstama problema u mentalnom razvoju, problema sa govorom i mišljenjem, problema sa učenjem (čitanjem i pisanjem) i mnogim drugim. Iako su metode kreirane da bi se pomoglo deci sa određenim razvojnim problemima, te metode se preventivno mogu koristiti da bi se dete pravilno razvijalo.

Reedukacija psihomotorike, ili tretman pokretom, je metoda rada sa decom koja se zasniva na vezi između razvoja ličnosti i doživljaja telesne celovitosti. Na osnovu procene razvojnih potreba deteta, reedukator psihomotorike osmišljava rad koristeći brojne opšte i specifične vežbe. U opšte vežbe spadaju, vežbe ritma, vežbe imitacije i vežbe doživljaja telesne celovitosti, a u specifične, vežbe orijentacije u vremenu, vežbe orijentacije u prostoru, vežbe gnostičkih sposobnosti (angažovanje svih čula u uočavanju sličnosti i razlika, svrhe i delovanja stvari, prepoznavanju osećanja…), vežbe praksičkih sposobnosti i veština pokreta (koordinacija pokreta, držanje tela u prostoru, serijacija i klasifikacija različitih vrsta i oblika predmeta, gradnja i rušenje, skupljanje i prosipanje), vežbe za razvoj školskih veština čitanja, pisanja i računanja i vežbe govora (spontana upotreba govora i razvoj semantičkog nivoa jezika).                                                                                                         Postoje neke vežbice koje mogu svakodnevno da se rade kroz igru a podstiču razvoj grube i fine motorike ,kao i naravno razvoj mišljenja.

PRAVITE KULU OD KOCKI
LOPTOM U METU
HODANJE PO DASCI
PLES.............

Vežbe poput ovih možete naći na internetu na različitim portalima. Zapamtite da uvek kada se igrate sa detetom počnete od onoga što dete već zna i uvežbavajte postupno ono što dete treba da usvoji. Igrajući se, dete jako mnogo može da nauči. 


понедељак, 15. јун 2015.

KAKO DA NAPRAVITE BEZBEDAN PLASTELIN ZA VAŠE MALIŠANE

   
                   
         
 
Obradujte svoje mališane ovim domaćim plastelinom koji možete pripremiti od sastojaka koje svako od nas ima u svojoj kuhinji. Možete ga dati i sasvim maloj deci jer se pravi od sastojaka koji se mogu jesti, tako da ne morate da strepite ukoliko vaš mališan reši da "proba" voće koje je od njega napravio.
Sastojci:
   - 2 šolje brašna
   - 2 šolje vode
   - 1 šolja soli
   - 1 supena kašika ulja
   - 2 kašičice limuntusa
   - boja za kolače.
Priprema:
Suve sastojke izmešati, dodati ulje i vodu, staviti na tihu vatru (obavezno) i neprestano mešati dok masa ne prestane da se lepi za prste. Masu podeliti na više delova i u svaki od njih dodati boju po želji.
Napomena: Ovako napravljen plastelin možete koristiti najmanje mesec dana, ostaće svež ukoliko ga čuvate u zatvorenoj kutiji (recimo od sladoleda ili sira) u frižideru.